សៀវភៅនិងអត្ថបទបោះពុម្ពដោយកាឌី
ចំណងជើង: |
គុណភាពស្រូវ |
បរិយាយ: |
គុណភាពគ្រាប់ស្រូវត្រូវបានកំណត់ដោយពូជ លក្ខខណ្ឌអាកាសធាតុ ពេលដាំដុះ ការថែ ទាំដំណាំ
លក្ខខណ្ឌដី ការប្រមូលផល និងកិច្ចប្រតិបត្តិការនានានៅក្រោយពេលប្រមូលផល ។ ដើម្បីកំណត់
គុណភាពគ្រាប់ស្រូវ គេត្រូវពិនិត្យលើចំណុចមួយចំនួនដូចជា សំណើមគ្រាប់ស្រូវ កម្ទេចកំទីលាយ
ជាមួយស្រូវ ភាពសុទ្ធរបស់គ្រាប់ស្រូវ ទំហំគ្រាប់ គ្រាប់ប្រេះ គ្រាប់ទុំស្ទើរ និងគ្រាប់ខូច ។
|
keyword: |
N/A |
គុណភាពគ្រាប់ស្រូវត្រូវបានកំណត់ដោយពូជ លក្ខខណ្ឌអាកាសធាតុ ពេលដាំដុះ ការថែ ទាំដំណាំ
លក្ខខណ្ឌដី ការប្រមូលផល និងកិច្ចប្រតិបត្តិការនានានៅក្រោយពេលប្រមូលផល ។ ដើម្បីកំណត់
គុណភាពគ្រាប់ស្រូវ គេត្រូវពិនិត្យលើចំណុចមួយចំនួនដូចជា សំណើមគ្រាប់ស្រូវ កម្ទេចកំទីលាយ
ជាមួយស្រូវ ភាពសុទ្ធរបស់គ្រាប់ស្រូវ ទំហំគ្រាប់ គ្រាប់ប្រេះ គ្រាប់ទុំស្ទើរ និងគ្រាប់ខូច ។
ចំណងជើង: |
ការកិនស្រូវ |
បរិយាយ: |
គោលបំណងនៅក្នុងការកិនស្រូវ គឺការបកយកអង្កាមចេញពីស្រូវ និងការខាត់យកកន្ទក់ចេញ ពីអង្ករ
សម្រូប ដើម្បីទទួលបានអង្ករសម្រិតដែលត្រូវបានកិនយ៉ាងល្អ គ្មានគ្រាប់ទុំស្ទើរ និងមានបរិមាណអង្ករ
បាក់តិចបំផុត ។លទ្ធផល និងគុណភាពអង្ករ អាស្រ័យទៅលើគុណភាពស្រូវ ឧបករណ៍/ម៉ាស៊ីន ដែល
ប្រើប្រាស់ និងកិច្ចប្រតិបត្តិកិនស្រូវ ។
|
keyword: |
N/A |
គោលបំណងនៅក្នុងការកិនស្រូវ គឺការបកយកអង្កាមចេញពីស្រូវ និងការខាត់យកកន្ទក់ចេញ ពីអង្ករ
សម្រូប ដើម្បីទទួលបានអង្ករសម្រិតដែលត្រូវបានកិនយ៉ាងល្អ គ្មានគ្រាប់ទុំស្ទើរ និងមានបរិមាណអង្ករ
បាក់តិចបំផុត ។លទ្ធផល និងគុណភាពអង្ករ អាស្រ័យទៅលើគុណភាពស្រូវ ឧបករណ៍/ម៉ាស៊ីន ដែល
ប្រើប្រាស់ និងកិច្ចប្រតិបត្តិកិនស្រូវ ។
ចំណងជើង: |
ការកំណត់ការបាត់បង់នៅពេលប្រមូលផល |
បរិយាយ: |
ការបាត់បង់កើតមានឡើងគ្រប់ដំណាក់កាលទាំងអស់ក្នុងប្រតិបត្តិការប្រមូលផល ហើយ អាចឡើង
ដល់ ២០% ឬក៏ខ្ពស់ជាងនេះក៏មានដែរ ។ ដើម្បីកាត់បន្ថយការបាត់បង់ឱ្យនៅកម្រិត អប្បបរមា ត្រូវ
ជ្រើសរើសកិច្ចប្រតិបត្តិឱ្យបានសមស្របហើយអនុវត្តវាឱ្យបានត្រឹមត្រូវ ។
|
keyword: |
N/A |
ការបាត់បង់កើតមានឡើងគ្រប់ដំណាក់កាលទាំងអស់ក្នុងប្រតិបត្តិការប្រមូលផល ហើយ អាចឡើង
ដល់ ២០% ឬក៏ខ្ពស់ជាងនេះក៏មានដែរ ។ ដើម្បីកាត់បន្ថយការបាត់បង់ឱ្យនៅកម្រិត អប្បបរមា ត្រូវ
ជ្រើសរើសកិច្ចប្រតិបត្តិឱ្យបានសមស្របហើយអនុវត្តវាឱ្យបានត្រឹមត្រូវ ។
ចំណងជើង: |
សត្វកណ្តុរពេលទុកដាក់ផលិតផល |
បរិយាយ: |
គេប៉ាន់ប្រមាណថាកណ្តុរប្រែងបំផ្លាញផលិតផលគ្រាប់ធញ្ញជាតិនៅលើពិភពលោកអស់ជាង ១%និង
ពី ៣-៥ %នៅក្នុងប្រទេសកំពុងអភិវឌ្ឍន៍។ពួកវាអាចចម្លងជំងឺប្រហែលជា៥០ ប្រភេទទៅលើមនុស្ស
កណ្តុរប្រែងស៊ីអាហារប្រហែលជា ២៥ក្រាមហើយកណ្តុរតូចៗ ប្រហែលជា ៣-៤ក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃ
ពួកវាធ្វើឱ្យប្រឡាក់ផលិតផលដែលរក្សាទុកជាច្រើនដោយសារទឹកនោម លាមក រោម និងភ្នាក់ងារ
បង្ករោគផ្សេងៗទៀត ។
|
keyword: |
N/A |
គេប៉ាន់ប្រមាណថាកណ្តុរប្រែងបំផ្លាញផលិតផលគ្រាប់ធញ្ញជាតិនៅលើពិភពលោកអស់ជាង ១%និង
ពី ៣-៥ %នៅក្នុងប្រទេសកំពុងអភិវឌ្ឍន៍។ពួកវាអាចចម្លងជំងឺប្រហែលជា៥០ ប្រភេទទៅលើមនុស្ស
កណ្តុរប្រែងស៊ីអាហារប្រហែលជា ២៥ក្រាមហើយកណ្តុរតូចៗ ប្រហែលជា ៣-៤ក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃ
ពួកវាធ្វើឱ្យប្រឡាក់ផលិតផលដែលរក្សាទុកជាច្រើនដោយសារទឹកនោម លាមក រោម និងភ្នាក់ងារ
បង្ករោគផ្សេងៗទៀត ។
ចំណងជើង: |
វិធីទុកដាក់គ្រាប់ស្រូវតាមលក្ខណគ្រួសារ |
បរិយាយ: |
ការទុកដាក់គ្រាប់ធញ្ញជាតិតាមលក្ខណៈគ្រួសារ មានវិធីទុកដាក់៣យ៉ាងសំខាន់ៗគឺការទុកដាក់ដោយ
ប្រពន្ធ័ចំហ ពាក់កណ្តាលចំហ និងបិទជិត ។ប្រពន្ធ័ទុកដាក់ចំហភាគច្រើនគេប្រើសម្រាប់ទុកដាក់ផលិ
តផលដែលមានកម្រិតសំណើមមិនទាន់សមស្រប(មិនទាន់ស្ងួតល្អ) ។រីឯប្រពន្ធ័ទុកដាក់ពាក់កណ្តាល
ចំហភាគច្រើនគេប្រើសម្រាប់ទុកដាក់ផលិផលមិនទាន់បោកបែន ឬប្រឡេះ។ ប្រព័ន្ធទុកដាក់បិទ ជិត
គេច្រើនប្រើសម្រាប់ទុកដាក់គ្រាប់ធញ្ញជាតិសំរាប់ធ្វើពូជដាំដុះ។
|
keyword: |
N/A |
ការទុកដាក់គ្រាប់ធញ្ញជាតិតាមលក្ខណៈគ្រួសារ មានវិធីទុកដាក់៣យ៉ាងសំខាន់ៗគឺការទុកដាក់ដោយ
ប្រពន្ធ័ចំហ ពាក់កណ្តាលចំហ និងបិទជិត ។ប្រពន្ធ័ទុកដាក់ចំហភាគច្រើនគេប្រើសម្រាប់ទុកដាក់ផលិ
តផលដែលមានកម្រិតសំណើមមិនទាន់សមស្រប(មិនទាន់ស្ងួតល្អ) ។រីឯប្រពន្ធ័ទុកដាក់ពាក់កណ្តាល
ចំហភាគច្រើនគេប្រើសម្រាប់ទុកដាក់ផលិផលមិនទាន់បោកបែន ឬប្រឡេះ។ ប្រព័ន្ធទុកដាក់បិទ ជិត
គេច្រើនប្រើសម្រាប់ទុកដាក់គ្រាប់ធញ្ញជាតិសំរាប់ធ្វើពូជដាំដុះ។
ចំណងជើង: |
ឧបករណ៍សម្ងួតស្រូវដោយចង្ក្រានដុតអង្កាម |
បរិយាយ: |
អង្កាមគឺជាកាកសំណល់ដែលសល់ពីការកិនស្រូវ វាមានតម្លៃថោក ។ដូច្នេះបើយើងប្រើអង្កាមសម្រាប់
ចង្ក្រានម៉ាស៊ីនសម្ងួត នោះតម្លៃនៃការសម្ងួតស្រូវមានតម្លៃថោក ។ ការប្រើម៉ាស៊ីនដុតអង្កាម សម្រាប់
សម្ងួតស្រូវនេះ សមស្របបំផុតសម្រាប់ប្រជាកសិករដែលធ្វើស្រែដើមរដូវ ព្រោះនៅពេលនោះពុំមាន
កម្តៅថ្ងៃ ឬទីកន្លែងសម្រាប់ហាលសម្ងួតស្រូវឡើយ ជាហេតុធ្វើឲ្យស្រូវដុះ គុណភាពអង្ករថយចុះជា
ដើម ។
|
keyword: |
N/A |
អង្កាមគឺជាកាកសំណល់ដែលសល់ពីការកិនស្រូវ វាមានតម្លៃថោក ។ដូច្នេះបើយើងប្រើអង្កាមសម្រាប់
ចង្ក្រានម៉ាស៊ីនសម្ងួត នោះតម្លៃនៃការសម្ងួតស្រូវមានតម្លៃថោក ។ ការប្រើម៉ាស៊ីនដុតអង្កាម សម្រាប់
សម្ងួតស្រូវនេះ សមស្របបំផុតសម្រាប់ប្រជាកសិករដែលធ្វើស្រែដើមរដូវ ព្រោះនៅពេលនោះពុំមាន
កម្តៅថ្ងៃ ឬទីកន្លែងសម្រាប់ហាលសម្ងួតស្រូវឡើយ ជាហេតុធ្វើឲ្យស្រូវដុះ គុណភាពអង្ករថយចុះជា
ដើម ។
ចំណងជើង: |
ឧបករណ៍សម្ងួតស្រូវដោយចង្ក្រានដុតអង្កាម(ត) |
បរិយាយ: |
អង្កាមគឺជាកាកសំណល់ដែលសល់ពីការកិនស្រូវ វាមានតម្លៃថោក ។ ដូច្នេះបើយើងប្រើអង្កាមសម្រាប់
ចង្ក្រានម៉ាស៊ីនសម្ងួត នោះតម្លៃនៃការសម្ងួតស្រូវមានតម្លៃថោក ។ ការប្រើម៉ាស៊ីនដុតអង្កាម សម្រាប់
សម្ងួតស្រូវនេះ សមស្របបំផុតសម្រាប់ប្រជាកសិករដែលធ្វើស្រែដើមរដូវ ព្រោះនៅពេលនោះពុំមាន
កម្តៅថ្ងៃ ឬទីកន្លែងសម្រាប់ហាលសម្ងួតស្រូវឡើយ ជាហេតុធ្វើឲ្យស្រូវដុះ គុណភាពអង្ករថយចុះជា
ដើម ។
|
keyword: |
N/A |
អង្កាមគឺជាកាកសំណល់ដែលសល់ពីការកិនស្រូវ វាមានតម្លៃថោក ។ ដូច្នេះបើយើងប្រើអង្កាមសម្រាប់
ចង្ក្រានម៉ាស៊ីនសម្ងួត នោះតម្លៃនៃការសម្ងួតស្រូវមានតម្លៃថោក ។ ការប្រើម៉ាស៊ីនដុតអង្កាម សម្រាប់
សម្ងួតស្រូវនេះ សមស្របបំផុតសម្រាប់ប្រជាកសិករដែលធ្វើស្រែដើមរដូវ ព្រោះនៅពេលនោះពុំមាន
កម្តៅថ្ងៃ ឬទីកន្លែងសម្រាប់ហាលសម្ងួតស្រូវឡើយ ជាហេតុធ្វើឲ្យស្រូវដុះ គុណភាពអង្ករថយចុះជា
ដើម ។
ចំណងជើង: |
តើត្រូវប្រើប្រាស់ម៉ាស៊ីនបោកស្រូវដូចម្តេច |
បរិយាយ: |
ការថែទាំ ការរៀបចំ ការកែតម្រូវ ឬបញ្ជាម៉ាស៊ីនបោកមិនត្រឹមត្រូវ អាចបណ្តាលឲ្យការបាត់ បង់គ្រាប់
ស្រូវ និងការចំណាយប្រេងឥន្ធនៈកើនឡើង ព្រមទាំងបណ្តាលឲ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាព អ្នកកាន់ម៉ា
ស៊ីនទៀតផង ។ |
keyword: |
N/A |
ការថែទាំ ការរៀបចំ ការកែតម្រូវ ឬបញ្ជាម៉ាស៊ីនបោកមិនត្រឹមត្រូវ អាចបណ្តាលឲ្យការបាត់ បង់គ្រាប់
ស្រូវ និងការចំណាយប្រេងឥន្ធនៈកើនឡើង ព្រមទាំងបណ្តាលឲ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាព អ្នកកាន់ម៉ា
ស៊ីនទៀតផង ។
ចំណងជើង: |
ការហាលសម្ងួតស្រូវ |
បរិយាយ: |
មានវិធីសាស្ត្រ២យ៉ាងសម្រាប់ហាលសម្ងួតស្រូវ គឺហាលសម្ងួតដោយពន្លឺព្រះអាទិត្យ និងដោយឡ
សម្ងួត ។ ការហាលសម្ងួតដោយពន្លឺព្រះអាទិត្យមិនចំណាយថវិកាទេ តែត្រូវការពេលវេលា និងកម្លាំង
ពលកម្មច្រើន រីឯការសម្ងួតដោយឡសម្ងួតខ្នាតតូច អាចចំណាយថវិកាខ្លះ តែវាជួយឲ្យកសិករសម្ងួត
ស្រូវ បាន ជាពិសេសនៅពេលដែលគ្មានពន្លឺថ្ងៃហាលបន្ទាប់ពីច្រូតកាត់រួច។ |
keyword: |
N/A |
មានវិធីសាស្ត្រ២យ៉ាងសម្រាប់ហាលសម្ងួតស្រូវ គឺហាលសម្ងួតដោយពន្លឺព្រះអាទិត្យ និងដោយឡ
សម្ងួត ។ ការហាលសម្ងួតដោយពន្លឺព្រះអាទិត្យមិនចំណាយថវិកាទេ តែត្រូវការពេលវេលា និងកម្លាំង
ពលកម្មច្រើន រីឯការសម្ងួតដោយឡសម្ងួតខ្នាតតូច អាចចំណាយថវិកាខ្លះ តែវាជួយឲ្យកសិករសម្ងួត
ស្រូវ បាន ជាពិសេសនៅពេលដែលគ្មានពន្លឺថ្ងៃហាលបន្ទាប់ពីច្រូតកាត់រួច។
ចំណងជើង: |
ពេលវេលានៃការច្រូតកាត់ស្រូវ |
បរិយាយ: |
ការច្រូតកាត់ស្រូវមិនចំពេលវេលា(ទុំជ្រុល ទុំស្ទើរ) ធ្វើឲ្យយើងបាត់បង់ទិន្នផល និងបាត់បង់ គុណភាព
អង្ករ។ ដូច្នេះដើម្បីកុំឲ្យបាត់បង់គុណភាពអង្ករ ឬទិន្នផលត្រូវកំណត់សភាពគ្រាប់ទុំជាក់ស្តែងគឺជាការ
ចាំបាច់សម្រាប់ធ្វើការច្រូតកាត់។ |
keyword: |
N/A |
ការច្រូតកាត់ស្រូវមិនចំពេលវេលា(ទុំជ្រុល ទុំស្ទើរ) ធ្វើឲ្យយើងបាត់បង់ទិន្នផល និងបាត់បង់ គុណភាព
អង្ករ។ ដូច្នេះដើម្បីកុំឲ្យបាត់បង់គុណភាពអង្ករ ឬទិន្នផលត្រូវកំណត់សភាពគ្រាប់ទុំជាក់ស្តែងគឺជាការ
ចាំបាច់សម្រាប់ធ្វើការច្រូតកាត់។