Search by Categories
Search by Crop Type
New​ Publication
Visitor Counter
        
Today
Yesterday
This week
Last week
This month
Last month
Keyword  

Search
Advance search
LIBRARY
Title:
Seedbed selection&preparation
Description:
ការជ្រើសរើស ការរៀបចំថ្នាលសំណាប និងការសាបជាការសំខាន់ ពីព្រោះបើរៀបចំមិនបានល្អទេនោះ សំណាប ដុះលូតលាស់មិនបានស្មើល្អ មានស្មៅច្រើន និងជាពិសេសគឺគ្រាប់ស្រូវដុះមួរ ដែលលាយឡំជាមួយ សំណាបរបស់ពូជស្រូវដែលសាប។ បន្ថែមពីនេះ សំណាបតូចឆ្មារ ទន់ខ្សោយ លូតលាស់យឺត និងផ្តល់ ផលទាប ។
 


keyword:
N/A
ការជ្រើសរើស ការរៀបចំថ្នាលសំណាប និងការសាបជាការសំខាន់ ពីព្រោះបើរៀបចំមិនបានល្អទេនោះ សំណាប ដុះលូតលាស់មិនបានស្មើល្អ មានស្មៅច្រើន និងជាពិសេសគឺគ្រាប់ស្រូវដុះមួរ ដែលលាយឡំជាមួយ សំណាបរបស់ពូជស្រូវដែលសាប។ បន្ថែមពីនេះ សំណាបតូចឆ្មារ ទន់ខ្សោយ លូតលាស់យឺត និងផ្តល់ ផលទាប ។
 


Title:
Land preparation
Description:
ការរៀបចំដី គឺជាការអនុវត្តន៍រួមគ្នានូវការភ្ជួរ-រាស់ដី ដើម្បីធ្វើឱ្យដីមានស្ថានភាពរូបសាស្ត្រល្អប្រសើរបំផុត សម្រាប់ដំណុះគ្រាប់ពូជ និងការលូតលាស់របស់ដំណាំ។ ការភ្ជួររាស់ដីអាចធ្វើឱ្យដំណាំអាចមានលទ្ធភាពចាក់ប្ញសបានល្អ ធ្វើការបំបែក និងច្របល់ដីឱ្យបានល្អ ដើម្បីបន្ថយ ឬបង្អន់នូវការប្រជែងពីស្មៅចង្រៃ។


keyword:
N/A
ការរៀបចំដី គឺជាការអនុវត្តន៍រួមគ្នានូវការភ្ជួរ-រាស់ដី ដើម្បីធ្វើឱ្យដីមានស្ថានភាពរូបសាស្ត្រល្អប្រសើរបំផុត សម្រាប់ដំណុះគ្រាប់ពូជ និងការលូតលាស់របស់ដំណាំ។ ការភ្ជួររាស់ដីអាចធ្វើឱ្យដំណាំអាចមានលទ្ធភាពចាក់ប្ញសបានល្អ ធ្វើការបំបែក និងច្របល់ដីឱ្យបានល្អ ដើម្បីបន្ថយ ឬបង្អន់នូវការប្រជែងពីស្មៅចង្រៃ។


Title:
N application
Description:
នៅប្រទេសកម្ពុជាយើង ដំណាំស្រូវត្រូវការស្រូបយកអាសូតសុទ្ធ ប្រហែល ១៦,៨ គ.ក្រ ដើម្បីផលិតគ្រាប់ស្រូវ ១០០០ គ.ក្រ។ ដូច្នេះដើម្បីផ្តល់ទិន្នផលចន្លោះពី ១,៥ ទៅ ២ ត/ហ.ត ដំណាំស្រូវនឹងត្រូវការស្រូបយកអាសូតប្រហែល២៥ ទៅ ៣០គ.ក្រ/ហ.ត។ ដើម្បីប្រើប្រាស់ជីអាសូតឲ្យមានប្រសិទ្ធភាព និងលក្ខណៈសេដ្ឋកិច្ចខ្ពស់ ក្នុងការបង្កើនទិន្នផលស្រូវ ត្រូវពិចារណានូវកត្តាសំខាន់ៗមួយចំនួន។

keyword:
N/A
នៅប្រទេសកម្ពុជាយើង ដំណាំស្រូវត្រូវការស្រូបយកអាសូតសុទ្ធ ប្រហែល ១៦,៨ គ.ក្រ ដើម្បីផលិតគ្រាប់ស្រូវ ១០០០ គ.ក្រ។ ដូច្នេះដើម្បីផ្តល់ទិន្នផលចន្លោះពី ១,៥ ទៅ ២ ត/ហ.ត ដំណាំស្រូវនឹងត្រូវការស្រូបយកអាសូតប្រហែល២៥ ទៅ ៣០គ.ក្រ/ហ.ត។ ដើម្បីប្រើប្រាស់ជីអាសូតឲ្យមានប្រសិទ្ធភាព និងលក្ខណៈសេដ្ឋកិច្ចខ្ពស់ ក្នុងការបង្កើនទិន្នផលស្រូវ ត្រូវពិចារណានូវកត្តាសំខាន់ៗមួយចំនួន។

Title:
Chimical fertilizer use
Description:
ដីភាគច្រើននៅប្រទេសកម្ពុជា ជាពិសេសដីសម្រាប់ដំណាំស្រូវ ពុំអាចផ្គត់ផ្គង់សារធាតុចិញ្ចឹមឲ្យបានគ្រប់គ្រាន់តាមតម្រូវការរបស់ដំណាំឡើយ ដែលទាមទាឲ្យកសិករប្រើប្រាស់ជីគីមីបន្ថែម។ ការប្រើប្រាស់ជីគីមីបានត្រឹមត្រូវតាមបទដ្ឋានបច្ចេកទេស ដើម្បីចៀសវាងនូវការខាតបង់ថវិកា ពេលវេលា និងផលប៉ះពាល់ដល់បរិស្ថាន។  ម្យ៉ាងទៀត បរិមាណជីដែលត្រូវប្រើ ក៏អាស្រ័យទៅនឹងប្រភេទដី ពូជដំណាំ របបទឹក និងកត្តាបរិស្ថានផ្សេងៗទៀត។ 
 


keyword:
N/A
ដីភាគច្រើននៅប្រទេសកម្ពុជា ជាពិសេសដីសម្រាប់ដំណាំស្រូវ ពុំអាចផ្គត់ផ្គង់សារធាតុចិញ្ចឹមឲ្យបានគ្រប់គ្រាន់តាមតម្រូវការរបស់ដំណាំឡើយ ដែលទាមទាឲ្យកសិករប្រើប្រាស់ជីគីមីបន្ថែម។ ការប្រើប្រាស់ជីគីមីបានត្រឹមត្រូវតាមបទដ្ឋានបច្ចេកទេស ដើម្បីចៀសវាងនូវការខាតបង់ថវិកា ពេលវេលា និងផលប៉ះពាល់ដល់បរិស្ថាន។  ម្យ៉ាងទៀត បរិមាណជីដែលត្រូវប្រើ ក៏អាស្រ័យទៅនឹងប្រភេទដី ពូជដំណាំ របបទឹក និងកត្តាបរិស្ថានផ្សេងៗទៀត។ 
 


Title:
Broacast seed on dry soil
Description:
នៅក្នុងតំបន់ដែលមានទឹកជ្រៅនិងភ្លៀងធ្លាក់ខ្លាំង គេច្រើនព្រោះគ្រាប់ពូជស្ងួតទៅលើដី ហើយក្រោយមកភ្ជួរ រាស់លុប វាអំឡុងពេលដីនៅស្ងួតនៅឡើយ ។ នៅក្នុងករណីមួយចំនួន (ដូចជា នៅតំបន់ស្រូវ ឡើងទឹក) បន្ទាប់ពីព្រោះរួច គេមិនលុបគ្រាប់ពូជទេ ។
keyword:
N/A
នៅក្នុងតំបន់ដែលមានទឹកជ្រៅនិងភ្លៀងធ្លាក់ខ្លាំង គេច្រើនព្រោះគ្រាប់ពូជស្ងួតទៅលើដី ហើយក្រោយមកភ្ជួរ រាស់លុប វាអំឡុងពេលដីនៅស្ងួតនៅឡើយ ។ នៅក្នុងករណីមួយចំនួន (ដូចជា នៅតំបន់ស្រូវ ឡើងទឹក) បន្ទាប់ពីព្រោះរួច គេមិនលុបគ្រាប់ពូជទេ ។
Title:
Broacast seed on wet soil
Description:
ជាទូទៅ ការព្រោះនៅលើដីសើម គ្រាប់ពូជត្រូវធ្វើដំណុះជាមុនសិនដើម្បីព្រោះទៅក្នុងថ្នាលដែលបានភ្ជួររាស់ និងបញ្ចូលទឹកថ្មីៗ ឬនៅក្នុងស្រែដែលបានបញ្ចូលទឹកជាមុន ។ តាមធម្មតា ការព្រោះគ្រាប់នៅលើដីសើមភាគច្រើន ប្រើនៅក្នុងតំបន់ដែលអាចបញ្ចូលទឹកបាន ។
keyword:
N/A
ជាទូទៅ ការព្រោះនៅលើដីសើម គ្រាប់ពូជត្រូវធ្វើដំណុះជាមុនសិនដើម្បីព្រោះទៅក្នុងថ្នាលដែលបានភ្ជួររាស់ និងបញ្ចូលទឹកថ្មីៗ ឬនៅក្នុងស្រែដែលបានបញ្ចូលទឹកជាមុន ។ តាមធម្មតា ការព្រោះគ្រាប់នៅលើដីសើមភាគច្រើន ប្រើនៅក្នុងតំបន់ដែលអាចបញ្ចូលទឹកបាន ។
Title:
Seed quality
Description:
គ្រាប់ពូជ គឺជាផលិតផលមានជីវិតដែលត្រូវបានគេផលិត ប្រមូលផល និងការអនុវត្តន៍ដ៏ត្រឹម ត្រូវផ្សេងៗទៀត ដើម្បីទទួលបានផលខ្ពស់ ។ គុណភាពគ្រាប់ពូជ គឺជាការប្រមូលផ្តុំនូវកត្តាជា ច្រើនដែលបែងចែកទៅតាមរូបរាងគ្រាប់ លក្ខណៈរូបសាស្ត្រដែលរុក្ខជាតិមេបាបានផ្តល់ឱ្យ ក្នុង អំឡុងពេលលូតលាស់ ប្រមូលផល ទុកដាក់ និងដាំដុះផងដែរ ។
keyword:
N/A
គ្រាប់ពូជ គឺជាផលិតផលមានជីវិតដែលត្រូវបានគេផលិត ប្រមូលផល និងការអនុវត្តន៍ដ៏ត្រឹម ត្រូវផ្សេងៗទៀត ដើម្បីទទួលបានផលខ្ពស់ ។ គុណភាពគ្រាប់ពូជ គឺជាការប្រមូលផ្តុំនូវកត្តាជា ច្រើនដែលបែងចែកទៅតាមរូបរាងគ្រាប់ លក្ខណៈរូបសាស្ត្រដែលរុក្ខជាតិមេបាបានផ្តល់ឱ្យ ក្នុង អំឡុងពេលលូតលាស់ ប្រមូលផល ទុកដាក់ និងដាំដុះផងដែរ ។
Title:
Compost making
Description:
ជីលាមកសត្វ ផេះ ចំបើង ស្មៅ និងស្លឹករុក្ខជាតិ គឺជាសារធាតុចិញ្ចឹម ដែលត្រូវការចាំបាច់ណាស់ សម្រាប់ដំណាំ។ ដើម្បីធ្វើឲ្យវត្ថុធាតុដើមទាំងនេះងាយនឹងផ្តល់នូវសារធាតុចិញ្ចឹមសម្រាប់ដំណាំ នោះ កសិករត្រូវយកវាទៅធ្វើជាជីកំប៉ុស្តិ៍។
 


keyword:
N/A
ជីលាមកសត្វ ផេះ ចំបើង ស្មៅ និងស្លឹករុក្ខជាតិ គឺជាសារធាតុចិញ្ចឹម ដែលត្រូវការចាំបាច់ណាស់ សម្រាប់ដំណាំ។ ដើម្បីធ្វើឲ្យវត្ថុធាតុដើមទាំងនេះងាយនឹងផ្តល់នូវសារធាតុចិញ្ចឹមសម្រាប់ដំណាំ នោះ កសិករត្រូវយកវាទៅធ្វើជាជីកំប៉ុស្តិ៍។
 


Title:
Rice quality
Description:
គុណភាពគ្រាប់ស្រូវត្រូវបានកំណត់ដោយពូជ លក្ខខណ្ឌអាកាសធាតុ ពេលដាំដុះ ការថែ ទាំដំណាំ លក្ខខណ្ឌដី ការប្រមូលផល និងកិច្ចប្រតិបត្តិការនានានៅក្រោយពេលប្រមូលផល ។ ដើម្បីកំណត់គុណភាពគ្រាប់ស្រូវ​ គេត្រូវពិនិត្យលើចំណុចមួយចំនួនដូចជា​​ សំណើមគ្រាប់ស្រូវ កម្ទេចកំទីលាយជាមួយស្រូវ ភាពសុទ្ធរបស់គ្រាប់ស្រូវ ទំហំគ្រាប់ គ្រាប់ប្រេះ គ្រាប់ទុំស្ទើរ និងគ្រាប់ខូច ។

keyword:
N/A
គុណភាពគ្រាប់ស្រូវត្រូវបានកំណត់ដោយពូជ លក្ខខណ្ឌអាកាសធាតុ ពេលដាំដុះ ការថែ ទាំដំណាំ លក្ខខណ្ឌដី ការប្រមូលផល និងកិច្ចប្រតិបត្តិការនានានៅក្រោយពេលប្រមូលផល ។ ដើម្បីកំណត់គុណភាពគ្រាប់ស្រូវ​ គេត្រូវពិនិត្យលើចំណុចមួយចំនួនដូចជា​​ សំណើមគ្រាប់ស្រូវ កម្ទេចកំទីលាយជាមួយស្រូវ ភាពសុទ្ធរបស់គ្រាប់ស្រូវ ទំហំគ្រាប់ គ្រាប់ប្រេះ គ្រាប់ទុំស្ទើរ និងគ្រាប់ខូច ។

Title:
Milling
Description:
គោលបំណងនៅក្នុងការកិនស្រូវ គឺការបកយកអង្កាមចេញពីស្រូវ និងការខាត់យកកន្ទក់ចេញ ពីអង្ករសម្រូប ដើម្បីទទួលបានអង្ករសម្រិតដែលត្រូវបានកិនយ៉ាងល្អ គ្មានគ្រាប់ទុំស្ទើរ និងមានបរិមាណ អង្ករបាក់តិចបំផុត ។ លទ្ធផល និងគុណភាពអង្ករ អាស្រ័យទៅលើគុណភាពស្រូវ ឧបករណ៍/ម៉ាស៊ីន ដែលប្រើប្រាស់ និងកិច្ចប្រតិបត្តិកិនស្រូវ ។
keyword:
N/A
គោលបំណងនៅក្នុងការកិនស្រូវ គឺការបកយកអង្កាមចេញពីស្រូវ និងការខាត់យកកន្ទក់ចេញ ពីអង្ករសម្រូប ដើម្បីទទួលបានអង្ករសម្រិតដែលត្រូវបានកិនយ៉ាងល្អ គ្មានគ្រាប់ទុំស្ទើរ និងមានបរិមាណ អង្ករបាក់តិចបំផុត ។ លទ្ធផល និងគុណភាពអង្ករ អាស្រ័យទៅលើគុណភាពស្រូវ ឧបករណ៍/ម៉ាស៊ីន ដែលប្រើប្រាស់ និងកិច្ចប្រតិបត្តិកិនស្រូវ ។
Copyrights © 2020 by CARDI - CARDI . All rights reserved.